Hukuk Fakültesi
2020-10-05

FAKÜLTEMİZİN AÇILIŞ DERSİ TBMM BAŞKANIMIZ SN. PROF. DR. MUSTAFA ŞENTOP TARAFINDAN VERİLDİ



 
 
Hukuk Fakültemizin ilk dersi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 2020-2021 Akademik yılı Açılış töreni Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sn. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un katılımıyla online olarak 05.05.2020 tarihinde gerçekleştirildi. Hukuk Fakültelerinin ilk dersini TBMM Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Sn. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP hocamız vermişlerdir.
 
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okunması ile başlayan programa Tekirdağ Milletvekili Sn. Mustafa YEL, Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Makedonya Uluslararası Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Mehmet Dursun ERDEM, Rektör Yardımcılarımız Sn. Prof. Dr. Bülent EKER ve Sn. Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Genel Sekreterimiz Sn. Murat Kamil TIRPANCI, akademisyenler ile Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencileri katılmıştır.
 
İlk dersten önce açılış konuşmalarını Fakültemiz Dekan Yardımcısı Sn. Dr. Öğr. Üyesi Orhan KUZU, Fakültemiz Dekanı Sn. Prof. Dr. Mehmet Nusret BEDÜK ve Üniversitemiz Rektörü Sn. Prof. Dr. Mümin ŞAHİN  yapmışlardır.
 
Dekan Yardımcımız Sn. Dr. Öğr. Üyesi Orhan KUZU, “Hukuk Fakültesi’nin ilk dersi ve açılış merasime hoş geldiniz. Gönül arzu ederdi ki bu dersi amfimizde yüz yüze yapalım. İnşallah biran önce bu salgın etkisini yitirir ve bizler yüz yüze eğitime başlarız. İlk dersimize kıymetli hocamızın verdiği ders ile başlayacağız. İnşallah 4 yılın sonunda vatana, millete ve bütün insanlığa yararlı olacak hukukçular olarak yetişmenizi temenni ediyorum.'' şeklinde konuşmuşlardır.
 
Dekanımız Sn. Prof. Dr. Mehmet Nusret BEDÜK “Bu açılış dersini bizlere lütfeden Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamıza da nezaketinden dolayı teşekkür etmeyi borç bilirim. Pandemi döneminden dolayı bizler siz kıymetli öğrencilerimiz ile yüz yüze eğitimde bulunamıyoruz. Fakat arzumuz en yakın zamanda yüz yüze eğitime başlamak. Bu süreçte inşallah bizlerin sizlerin evrensel hukuk ilkelerine bağlı adil hukukçular olarak yetişmeniz için elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceğimizden emin olunuz” şeklinde konuşmalarını yapmışlardır.
 
Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Mümin ŞAHİN “Hukuk Fakültemizin çok arzuladığı bir şeydi, ilk dersi Sayın Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamızın vermesi. Yoğun programına rağmen bu imkanı bizlere sunduğu için çok teşekkür ediyoruz. Üniversiteme gösterdiği yakınlıktan, ilgi ve alakadan dolayı çok teşekkür ediyorum.  Gönül isterdi ki yüz yüze olalım. Fakat ilk dersimizi pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştiriyoruz. Hayırlara vesile olsun inşallah.” şeklinde konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir.
 
Dünya genelinde Kovid-19 salgını nedeniyle her alanda olduğu gibi eğitim öğretim alanında da bazı kısıtlamalara gidildiğini anımsatan Meclis Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, salgının en kısa sürede sona ermesi temennisinde bulunmuşlardır.
 
Üniversiteye yeni başlayan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Meclis Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, üniversite hayatının, diğer eğitim ve öğretim safhalarından yalnızca nicelik değil nitelik farkı da gösterdiğini belirterek "Öğrencilerimiz, bu farklılığı üniversite birinci sınıftan itibaren idrak edip buna uygun bir çalışma yöntemi benimsemezlerse sonraki yıllarda ciddi sıkıntılar yaşayacaklarını tecrübelerimle söyleyebilirim. Bu açıdan öğrencinin kendisini disipline etmesi, bir metod benimsemesi çok önemli." dedmişlerdir.
 
Öğrencilere nasıl bir çalışma yöntemi belirlemeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Meclis Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, şöyle konuşmuşlardır: "Derslerin sıkı şekilde takibi önemli. Üniversitede öğrenciler biraz daha rahat bir hayata alıştıkları için genelde derslerini biriktirip, en son sınav öncesinde çalışmak gibi bir yöntem uyguluyorlar. Bu çok doğru değil. Aldığınız, edindiğiniz bilgilerin zihninizde yerleşmesi ve onların kullanılabilir hale gelmesi biraz zaman istiyor. Nasıl bir günlük veya bir haftalık yemeği tek seferde yiyemiyorsak, bir vize dönemindeki bilgilerin tamamını da bir oturuşta, bir çalışmada halledebilmemiz mümkün değil. Bunun sebebi, o bilgilerin birbiri üzerine bina edilen bilgiler olmasıdır.Her dersi biriktirerek değil düzenli çalışarak, hazmederek ve diğer derslerle irtibatlı biçimde kavramak önemlidir. Bugün öğrendiğiniz bir ders, yarın öğreneceğiniz dersin bir anlamda temelidir. Bugünkü dersi iyi, doğru şekilde, hazmederek öğrenmezseniz yarınki dersi tam olarak öğrenebilmeniz mümkün değil. Belki bu tür çalışmalarla sınıflar geçilebilir ama mesela iyi bir hukukçu, iyi bir mühendis veya başka alanda, o alanın iyisi olarak üniversiteden mezun olmanız mümkün olmaz. Üniversiteyi bitirdikten sonra meslek hayatınızda da zorluklar yaşarsınız."
 
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdiğini, daha sonra akademik hayata başladığını hatırlatan Meclis Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, başından beri hukukçu olmayı arzu ettiğini, bunun için hukuk alanında devam ettiğini anlatarak hukuk fakültesi öğrencilerine, "Hukuk öğrenimini veya hukukçuluğu fazla övmek istemem. Bunun yanlış olacağını düşünüyorum. Ama hukuk okumak çok önemli bir tercih. Çünkü diğer mesleklerden, alanlardan farklı olarak hukuk, bizim hayatımızın aslında görünmeyen yüzüdür. Tabiri caizse madeni para olarak düşünecek olursak tura tarafı yaşadığımız hayatın kendisidir, yazı tarafı ise hukuktur. Biz bunu çoğu zaman fark etmeyiz, bilmeyiz. Madalyon ters döndüğü zaman bunu anlarız." şeklinde seslenmişlerdir.
 
Hayata bir hukukçu olarak bakmanın, bu ilişkiyi görmek bakımından önemli olduğunu dile getiren Meclis Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, şu hususları belirtmişlerdir: "Hukukçu, hayata bakarken hayatın arka planındaki hukuki durumu görerek bakar. Bunun her zaman çok memnuniyet verici bir şey olduğunu söyleyemem. Bazen insana rahatsızlık da verir. Bunları hiç düşünmeden günlük hayatı yaşamak belki daha kolaydır, daha zevkli ve keyiflidir ama iyi bir hukukçu olduğunuz zaman bunu yapamazsınız. Hukukun hayatımızla ilişkisini doğru şekilde kurmak lazım. Bunu anladıktan sonra iyi bir hukukçu olma yolunda mesafe katetmeye başlarız.''
 
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesinin, "çok parlak bir fakülte haline geleceğine inandığını" dile getiren Meclis Başkanımız Sn. Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, "İyi hocalarımız var, akademik kadromuz inşallah daha da güçlenecek. Fakültenin, Türkiye'nin en önemli hukuk fakültelerinden olacağına inanıyorum." ifadelerini kullanmışlardır.